Nowość w naszej kuchni, czyli piec konwekcyjno - parowy Unox! Piec konwekcyjno-parowy jest rozwinięciem pieca konwekcyjnego, do którego dodano funkcję naparowywania komory.
Pieczenie przy zastosowaniu kombinacji suchego powietrza i pary pozwala zachować aromat i barwę potrawy oraz ograniczyć ubytek masy produktu przy zachowaniu jej wartości odżywczych (w tym witamin). Gotowanie w temp. poniżej 100 stopni Celcjusza pozwala na przygotowanie delikatnych potraw, jak kremy czy pasztety. Pieczenie w niskich temperaturach delikatnych mięs, jak pieczeń wieprzowa, wołowa, umożliwia zachowanie soczystości i miękkości mięs. Gotowy produkt odznacza się pulchnością i soczystością i nadaje się przez dłuższy czas do spożycia.
Jakie czynności wykonuje piec konwekcyjno - parowy:
- Blanszowanie
- Pieczenie
- Smażenie
- Grillowanie
- Regeneracja potraw
- Pieczenie z sondą
Piec konwekcyjno-parowy daje możliwości równoczesnego przygotowywania wielu potraw bez wzajemnego przenikania zapachów.
Tłuszcz niezbędny jest jedynie do uzyskania walorów smakowych. Potrawy wymagające smażenia są tylko spryskiwane powierzchniowo przed włożeniem do pieca i obrabiane gorącym powietrzem z tłuszczem na powierzchni.
Przyrządzone potrawy są zdrowe, bardzo smaczne i oczarowują apetycznym wyglądem. Szczególnie efektownie prezentują się barwy warzyw.